Po planini i po kraju


​ROGOZNA Gazivode - Bube - Bupski šiljak - Burlate
Autor: Slobodan Stefanović
Opis videa: Ukupno 19 planinara iz PK ,,ERA,, iz Užica je u subotu 29.4 2017. godine izvelo uspon na vrh Bupski šiljak (1282 m) na planini Rogozni između Novog Pazara i Zubinog Potoka. Na stazu se krenulo od obale jezera Gazivode i preko zaseoka Kopilovići i kroz selo Bube se stiglo na vrh, a silazak sa vrha je preko zaseoka Burlate do početne tačke.
ROGOZNA Belanska Crni vrh Bube
Autor: Slobodan Stefanovic
U organizaciji tri planinarska društva - "Kopaonik" iz Leposavića, "Berim" iz Zubinog Potoka i "Sandžak" iz Novog Pazara - više od 60 planinara iz 12 planinarskih društava Srbije izvelo je planinarsku akciju "Rogozna 2010" , koju je vrlo uspešno vodio planinarski vodič Rade Knežević iz Planinarskog društva "Kopaonik" u Leposaviću.
​ROGOZNA Zlatare - Junake - Cerovik - Banjska
Autor: 
Slobodan Stefanović
Opis videa: U organizaciji tri planinarska društva - "Kopaonik" iz Leposavića, "Berim" iz Zubinog Potoka i "Sandžak" iz Novog Pazara - više od 60 planinara iz 12 planinarskih društava Srbije izvelo je planinarsku akciju "Rogozna 2010" , koju je vrlo uspešno vodio planinarski vodič Rade Knežević iz Planinarskog društva "Kopaonik" u Leposaviću.

Rogozna - Put za Crni vrh
Autor: Bojan Milović
ROGOZNA/Zeleni OKEAN Srbije/Stari grad JELEČ/Gazivode/Vanja EKO putnica i planinari iz Novog Pazara
Autor: Sa Vanjom u planine Datum objave: 4.6.2023.
Opis. 
Nastavljamo sa novom epizodom naše emisije. Ovoga puta Vanja - EKO putnica Vas vodi na neistraženu i malo poznatu planinu Rogoznu između Novog Pazara i Leposavića. Stari grad Jeleč, letnjikovac Nemanjića i Safari Škoda Kodiaq 4x4. Planinari iz Novog Pazara i Vanja u novoj epizodi popularnog serijala na kanalu Ekovizija. Ekovizija, AVN + produkcija, TV Galaksija 32, Sve na dlanu, Vanja Nikolić - eko putnica, snimatelji: Branko Blagojević i Srđan Obradović. Montaža i dron operater Nenad Nikolić - Ekovizija 2023.

Kosovska Mitrovica

Kosovska Mitrovica jedno je od najstarijih naselja na području Kosova. Pod imenom Mitrovica, prvi put se spominje u 14. stoljeću. Grad je ime dobio prema crkvi Sv. Dimitrija Solunskog, koja je bila podignuta ispod zvečanskog utvrđenja.
​Nakon Drugog svjetskog rata, pojavila se inicijativa da svaka jugoslavenska republika i pokrajina ima jedan grad s imenom Josipa Broza Tita, pa je tako nazivu Mitrovice dodano Titova – Titova Mitrovica. Tako je bilo do početka 1990-tih godina kada se Kosovskoj Mitrovici vraća ranije ime.
Picture
Kosovska -mitrovica tijekom Prvog svjetskog rata
Izvor: K.u.k. Kriegspressequartier, Lichtbildstelle - Wien - https://www.bildarchivaustria.at/Preview/15576208.jpgCatalog: https://www.bildarchivaustria.at/Pages/ImageDetail.aspx?p_iBildID=15576208, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54185182

Zvečan

​Trag: Zvečan, grad večan
Datum objave: 
15.3.2017. Autor: RTS Trag - Zvanični kanal
Opis: Kada se uđe u dolinu Ibra započinje duhovno putovanje kroz Srbiju iz vremena Nemanjića. Bila je mesto ustoličenja srpskih vladara i čuvar srpskih svetinja, manastira Studenice, Žiče, Sopoćana, Đurđevih Stupova, Banjske...

Praktično

IZVORI I LITERATURA


Literatura

RŠUMOVIĆ, R.: Rogozna, Članak. Enciklopedija Jugoslavije, JLZ, Zagreb, 1968.

Elektronički izvori

Vanjske poveznice - korisni linkovi

-